Постинг
25.03.2011 16:02 -
Хорцето
Според тълковния речник под "пастет" се разбира изделие направено от смлян дроб или месо с подправки. Думата пастет идва от френското "паста", а Франция е негова родина. Още от самото си създаване пастета се превръща в любима храна на бедни и богати. В началото се е предлагал изпечен в тесто или сервиран директно в чиния, а по-късно започва да се предлага плътно затворен в консерви. Историята за консервирането на пастета води началото си от епохата на френския император Наполен. На прозорливия французин му щукнала идея как да нахрани качествено и разнообразно многохилядната си войска по време на дългите походи към Русия. Трябвало да се намери начин как да се запазва по - дълго храната на войниците и за целта Наполеон обявил огромна награда за този, който предложи начин за по- дълго съхранение на хранителните продукти. Последвали поредица опити и през 1810 година сладкаря Никола Апрет успял да съхрани храна за дълъг период от време без тя да губи вкусовите си качества, като я подложи на термична обработка и я затвори в плътно затворен и запечатан съд. Чудесното на консервата с пастет е, че можете да я отворите и да си намажете направо на препечена филийка или пък да го съчетаете с маслини, гъби или трюфели, зависи от вкуса ви. Можете да я превозвате без притеснения, можете да я отворите насред път и да похапнете от него независимо къде се намирате. На пазара ще откриете разнообразие от консерви, приготвени от различни видове меса и риба, но според ценителите на това изкушение краля на пастетите си остава този от гъши дроб, който французите наричат "фоа гра". Вегетарианците също могат да се насладят на удивителения вкус на зеленчуковите пастети, които се намират в търговески вериги. Разбира се, ако имате достатъчно свободно време и желание можете да си направите домашен пастет според вашия и на семейството ви вкус.
Няма коментари